Blog

Dushi Kòrsou

Een stukje Nederland in de Caribbean. Zo wordt Curaçao vaak omschreven door populaire touroperators om toeristen te lokken. True, je kunt er prima terecht met Nederlands, de bitterbal staat op bijna elke menukaart en een zakje drop koop je bij de supermarkt. Maar Curaçao is meer dan dat. Een jong land met een eigen identiteit en rijke historie.

Het is bewolkt als de City of Lima haar daling inzet naar de luchthaven van Curaçao. Zo’n druilerig wolkendek waar je in Nederland maar al te graag van weg wil. Maar als na 9 uur vliegen de deur opengaat voel je de cabine warmer worden met de minuut. Waar we in Nederland zeuren in de zomer over het benauwde weer, roept de luchtvochtigheid hier direct een nostalgisch gevoel bij mij op. Ik ben weg, ver weg van huis.

Ik verblijf in de prachtige vakantievilla Sol y Viento in de wijk Jan Sofat aan het Spaanse Water, net ten noordoosten van het bekende Jan Thiel beach. Een prima uitvalsbasis om de rest van het eiland, dat net iets groter is dan Texel, te verkennen. Een auto huren is aan te raden, openbaar vervoer is beperkt. Tijdens mijn roadtrips maakte ik overigens gebruik van de app Maps.me die gratis offline kaarten en navigatie biedt! Wel zo handig als je geen buitenlandse simkaart wil aanschaffen of in een gebied bent waar geen bereik is.

Vakantievilla Sol y Viento, Jan Sofat.

Soho van Willemstad

Mijn eerste stop is het pittoreske oude centrum van Willemstad; Punda. Het centrum staat sinds 1997, samen met de historische stadswijken Otrobanda, Pietermaai en Scharloo, terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco. Kleurrijke vrolijke gevels wisselen elkaar af. Ooit waren de gebouwen grotendeels wit. Er doen verschillende verhalen de ronde waarom de huizen gekleurd zijn. De sterke reflectie van de zon, oogproblemen van de bevolking en migraine van de toenmalige gouverneur, die vervolgens een wet instelde de huizen te kleuren. Drie keer raden wie de eigenaar van de verffabriek was?

Street art kunstwerk van Francis Sling in Otrobanda

Ondanks dat je prima op eigen houtje het oude centrum kunt ontdekken is het sterk aan te raden om andere delen onder begeleiding van een gids te doen. Bewoners zijn erg op hun privacy gesteld en sommige stukken zijn nog steeds no-go. Dushi Walks Curaçao, onder de charmante begeleiding van gids Shirley, voert je langs plekken waar je anders straal voorbij zou lopen of sterker nog, weggestuurd wordt. Er zijn twee (photo)walks, eentje door de opgeknapte volksbuurt Scharloo en een door Otrobanda, de ‘andere kant’ van het centrum. Shirley vertelt het verhaal van de bewoners en hun buurt. Wat direct opvalt is de enorme hoeveelheid aan street art waar maatschappelijke onderwerpen en problemen niet geschuwd worden. Daarnaast is Scharloo booming. Ateliers, art-galleries en andere creatieve bedrijfjes, vestigen zich graag in dit opkomende ‘Soho’ van Willemstad.

Ròm bèrdè

Francis Sling, vooraanstaand kunstenaar en verantwoordelijk voor diverse beschilderde huizen en muren in Willemstad, verwelkomt je, als hij thuis is, in zijn ‘art-cave’. Aan de overkant woont meneer Diels. Vol trots toont hij het enorme pand van voormalige Hollandse kooplieden, dat hij bewoont en deels verhuurd. Met zingen heeft hij diverse prijzen gewonnen en dat laat hij nog graag horen. Tatiana is misschien wel de jongste ondernemer van het eiland. Terwijl zij nog naar school gaat, staat haar moeder zeep te maken van natuurlijke ingrediënten en zorgt vader voor het marketinggedeelte van hun winkel Integra Natural.

Francis Sling in zijn art-cave                         Het pand van meneer Diels

Zeg je Willemstad, dan zeg je meneer Chu en zijn befaamde Nettobar. Menig coryfee heeft zijn bar aan de Breedestraat bezocht. Een prima stop voor een verfrissend drankje tijdens je wandeling door Otrobanda. Vergeet niet een shotje Ròm bèrdè te proberen. Caribische groene rum met specerijen, die hij zelf produceert.

Meneer Chu in de befaamde Nettobar.

Pistoolgeluiden

Op ongeveer een klein uurtje rijden van Willemstad, vind je het nationaal park Shete boka, oftewel zeven monden. Waar de zuidkust het toneel is van de beachresorts en Ibiza-achtige baaitjes met azuurblauw water, sta je aan de Noordkust oog in oog met de furie van moeder natuur. De Caribische zee slaat met al haar kracht op de grillige lavarotsen in, wat in de loop der tijd heeft geleid tot deze boka’s (inhammen) en natuurlijke bruggen.  

de natural bridge bij Boka Wandomi

Op de benedenwindse eilanden staat meestal dagelijks een aardige bries van windkracht 3 of meer en dat merk je. Smeer je goed in! De wind neemt wat van de hitte weg maar houdt de krachtige UV-straling niet tegen, waardoor je langer in de zon denkt te kunnen lopen dan je huid lief is.

Van de zeven boka’s zijn er 4 toegankelijk via het National Park. Ik begon met de noordelijkste, Boka Wandomi en de nabijgelegen natural bridge. Alle boka’s zijn bereikbaar per auto en hebben een parkeerterrein. De avonturiers nemen de steile trap af en op om de natural bridge van dichtbij te bekijken. Voor de minder validen is er een platform recht tegenover. Van de meest noordelijke rijd ik door naar de meest zuidelijke inham, Boka Pistol. De monding is hier dermate nauw waardoor het water als een geiser omhoog wordt gestuwd, resulterend in pistoolgeluiden. Bereikbaar voor iedereen, een nabijgelegen platform biedt naast een fantastisch zicht, schaduw en zitplaatsen.

Boka Kalki is misschien de minst indrukwekkende van alle zeemondingen, echter de weg er naartoe is heel bijzonder. Je waant je door een fantasy-achtig woud, waar je ieder moment een figuur uit GOT of LOTR verwacht te zien opduiken.

Bij Boka Tabla, loop je eerst door de monding naar een uitzichtplatform. Tussen de rotsen bevindt zich een kleine doorgang. Het voelt alsof je de geheime weg naar een piratenschat hebt gevonden. De geur van zeewier komt je tegemoet en de rotsen zijn warm en klam. Een kleine, in de rotsen uitgehouwen trap voert je naar een balkon onder de rotspartij. De golven teisteren deze natural bridge ‘in wording’. Het platform is niets meer dan een rooster, vol met zeewier, de golven overspoelen het rooster regelmatig. Rechtop staan alleen voor kinderen en de kleinere onder ons. Maar geheel op eigen risico. Ik hield het maar bij een blik vanaf de trap.

Snorkelen en surfen

Een bezoek aan Curaçao is uiteraard niet compleet zonder een bezoek aan een van de prachtige stranden die het eiland rijk is. Ik bezocht er een flink aantal en benoem mijn vijf favorieten. Gebruik van waterschoenen is aan te raden, koraal is scherp en op een giftige steenvis of zee-egel wil je niet staan. De opgespoten stranden van Jan Thiel en Mambo zijn prima te betreden op blote voeten.

Playa Grandi

Visafval van de lokale vissers trekt een vast aantal zeeschildpadden aan in het kristalhelder water.
Ondergrond: Wit zand, koraalkiezels en rotsplateaus.
Faciliteiten: Een kleine strandbar die wat drankjes en snacks verkoopt. Strandbedjes, parasols en toilet tegen betaling.
Toegang: Gratis, parkeer beneden en loop direct het strand op of boven en neem de trap naar beneden.

snorkelen tussen de schildpadden bij playa grandi
Grote Knip

Instagram-waardige uitzichten vanaf de parkeerplaats op dit door rotsen omgeven idyllische strand. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het nabij gelegen landhuis Knip waar onder leiding van nationale held Tula, in 1795 de slavenopstand uitbrak.
Ondergrond: Wit zand, koraalkiezels en rotsplateaus.
Faciliteiten: Een kleine strandbar die wat drankjes en snacks verkoopt. Strandbedjes, parasols en toilet tegen betaling.
Toegang: Gratis, trap of hellend looppad vanaf de parkeerplaats.

Playa Kenepa Grandi beter bekend als Grote Knip.
Playa Santa Martha

Dit prachtig strand met aangelegde lagune vormt de achtergrond van een verlaten resort. Naar verluid is het opgekocht door de eigenaar van het bekende Avila Beach resort, dus grijp je kans voor desolate foto’s. Voor je het weet staat het resort in de steigers.

het verlaten resort bij Playa Santa Martha
Cas Abao

Een hobbelige zandweg leidt langs het verlaten landhuis Cas Abao (Fuji-moment!) naar het gelijknamige strand dat ooit decor stond voor de Nederlandse soapserie Bon Bini Beach. Oogverblindend wit zand, kokospalmen en azuurblauw water. Je begrijpt waarom!
Ondergrond: Wit zand, koraalkiezels en rotsplateaus.
Faciliteiten: Strandbedje tegen betaling. Schaduw van Palmbomen en palapa’s (Een palapa is een open ruimte met daarboven, op houten palen, een dak van gedroogde palmbladeren.). Douches en toiletten. Snackbar en duikschool.
Toegang: NAF 10 voor een auto met maximaal 4 inzittenden. Strand ligt direct achter de parkeerplaats.

Palapa's bieden schaduw op Playa Cas Abao
Playa Kanoa

Het enige strand aan de Noordkust waar je redelijk kan zwemmen in de hoek van de baai. Echter ga je niet om te zwemmen hier naartoe maar om te surfen!
Faciliteiten: Een klein restaurant en een surfschool.
Toegang: gratis

LGBTQ

Via een wederzijdse vriendin in Nederland ontmoet ik Allan Hoekman, bekend van o.a. boyband Stad en Land en hun Golden Ticket auditie van Holland’s Got Talent 2017. Recent verruilden hij, samen met zijn partner, het Groningse platteland voor een leven op hun favoriete vakantiebestemming. Een betere guide naar het uitgaansleven kan ik me dan ook niet wensen.

Jan Thiel Beach, decor voor de populairste weekendborrels van het eiland, is onze eerste bestemming. Heel even waan je je terug op een strandfeestje op een zwoele Hollandse avond in Bloemendaal. De borrel is het domein van zowel lokale jeugd als vrijwel iedere stagiair op het eiland. De sfeer is gemoedelijk, de muziek internationaal. Met een cocktail in je hand swingend op het strand, mensen springen vanaf luxe boten in zee. Bij een nachtelijke temperatuur die niet onder de 26 graden komt ben je toch zo weer droog.

We besluiten de borrel te laten voor wat het is en zetten koers naar Willemstad. Gratis parkeren doe je op de grote parkeerplaats aan het Waaigat. Er schijnt voor het eerst een LGBTQ feestje te zijn in Bar Restaurant Timeless, prachtig gelegen aan het water met uitzicht op historisch Pietermaai en Punda by night. Omdat we wat vroeg zijn, neemt Allan me eerst mee naar de gezellige Nieuwstraat in Pietermaai. Gekleurde gevels en lampjesslingers, waterpijpen op terrasjes en heerlijke kruidige geuren uit de keukens van gezellige restaurants. Een romantisch straatje, waar het heerlijk vertoeven is.

De kleurrijke Nieuwstraat in Pietermaai, Willemstad

Om de hoek zit de bekende 27 Bar, vernoemd naar de fameuze ‘27 club’ (artiesten die op 27-jarige leeftijd overleden). Het is er gezellig druk. Mensen staan buiten in de verkoelende bries te kletsen terwijl het binnen genieten is van het live optreden van een rockband.
Het feestje in de Timeless, wat we vanaf de 27 bar zien liggen, lijkt wat drukker te zijn geworden dus besluiten we terug te gaan.

Zoals altijd met eerste feestjes en vooral in de LGBTQ scene is het aftasten. De locatie is prachtig maar wellicht iets te groot voor een eerste keer. Uit sympathie blijven we de rest van de avond, genietend van de twerkende moves van zowel dames als heren. Allan wijst me op de wekelijkse vrijdagmiddagborrels bij het Floris Suite Hotel, de Rainbow Lounge.

Wat een eiland, ik kom tijd tekort!

Handig

Fly

Zowel KLM en TUI vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Curaçao.

Entry

Regel van tevoren je online ED Card, scheelt tijd bij de douane.

Stay

Ik verbleef in de vakantievilla Sol y Viento

Drive

Offline routeplanner Maps.me, de redder in nood bij gebrek aan internet!

Walk

Scharloo en Otrabanda verken je met Shirley van Dushi Walks Curaçao. Een deel van de fee gaat rechtstreeks naar de community.

LGBTQ

Voor een kleurrijk feestje met evenzo kleurrijk gezelschap: Rainbow Lounge Curaçao